Trombia Free sopar gatudamm i Helsingfors tyst och utan utsläpp på natten

I det agila pilotprojektet testar man hur man kan städa gatorna i ett bostadsområde i Jätkäsaari i Helsingfors på ett sätt som hindrar invånarnas vardag så lite som möjligt och utan utsläpp. Pilotprojektet arrangeras av Trombia-företaget, Helsingfors stads byggtjänster (Stara) och Helsingfors stads innovationsföretag Forum Virium Helsinki.

Från och med den 19 april kan man se den automatiserade Trombia Free-gattsoparen i aktion i Jätkäsaari i Helsingfors. Robotens lämplighet för användning i ett livligt bostadsområde testas som en del av Jätkäsaari Mobility Lab, ett projekt som samordnas av Forum Virium Helsinki och Helsingfors stad.

Gatuströmmaren kommer att arbeta på vardagskvällar och nätter mellan den 19 och 27 april på Välimerenkatu i Jätkäsaari och på Baana cykelväg i Helsingfors. Arbetstiderna kommer att förändras från dag till dag.

Trombia Free har utvecklats i Finland och är världens första eldrivna och autonoma gatusopare med full kraft. Den förbrukar endast 15% av den energi som krävs för konventionella borstande dammsugarmaskiner och genererar inga utsläpp i rengöringssituationen. Dessutom förbrukar den oöverträffade gatusoparen endast en bråkdel av den mängd vatten som krävs i konventionella städmetoder.

"Den autonoma och elektriska sopbilen är så tyst att den gör det möjligt att sopa gatorna på natten och hindra trafiken så lite som möjligt. För oss är Jätkäsaari en idealisk testplats för smarta städer och en referens för världens storstäder, eftersom Jätkäsaari på natten kommer att visa vad man verkligen kan åstadkomma med automatisering i en stadsmiljö", säger verkställande direktör. Antti Nikkanen från Trombia Technologies, utvecklarna av Trombia Free.

Försöket kommer att genomföras i nära samarbete med Helsingfors stads byggnadsväsende Stara. Staras mål är att utnyttja digitalisering och robotisering för att söka produktivitet och skapa trivsel i staden och invånarnas vardag. Med hjälp av elektriska och automatiserade arbetsmaskiner genomför Stara programmet Kolneutralt Helsingfors 2035 och bidrar till skapandet av världens mest funktionella stad.

Jätkäsaari är en testbädd för smart mobilitet

Helsingfors ses globalt som en föregångare inom smart mobilitet. I synnerhet Jätkäsaari fungerar som en plattform där företag kan testa nya tjänster och tekniker i en äkta stadsmiljö. Försöks- och pilotverksamheten fokuserar på att främja hållbar, smidig och säker trafik.

 "Vårt mål är att de bästa lösningarna ska exporteras från Jätkäsaari Mobility Lab till andra städer i Finland och utomlands. Samtidigt främjar vi Helsingfors klimatmål och skapar en trevligare stadsmiljö för invånarna", säger projektledaren. Janne Rinne från Helsingfors stads innovationsenhet Forum Virium Helsinki.

Marknaden för Trombia Free-gattsoparen tros finnas framför allt i pionjärstäder som Helsingfors.

"Att bekämpa klimatförändringen kräver nya lösningar från oss alla på global nivå. Städerna spelar en nyckelroll när det gäller att hitta lösningar på utmaningar, till exempel i fråga om hållbara bostäder, och vårt uppdrag är att underlätta elektrifieringen av gatusopning i sin helhet och uppnå betydande utsläppsminskningar på en och samma gång", fortsätter Antti Nikkanen från Trombia Technologies.

Autonom gatusopare i Jätkäsaari:

  • Gatuströmmaren kommer att arbeta på vardagskvällar och nätter mellan den 19 och 27 april på Välimerenkatu i Jätkäsaari och på Baana cykelväg i Helsingfors. Arbetstiderna kommer att förändras från dag till dag.
  • I pilotprojektet kommer man framför allt att testa bullernivån från sopningen, sopningseffektiviteten samt drift, fördelar och begränsningar för den autonoma sopmaskinen.
  • Maskinen upptäcker hinder, t.ex. en fotgängare i dess väg, och stannar. I City Pilot kommer maskinen alltid att åtföljas av en förare för att garantera säkerheten.
  • Feedback och synpunkter från invånarna kan skickas till projektledare Janne Rinne från Jätkäsaari Mobility Lab-projektet (janne.rinne@forumvirium.fi). 

 

Mer information:

Antti Nikkanen

VD

Trombia Technologies / Snowek Oy

antti.nikkanen@trombia.com

+358 40 722 8309

+1 718 690 928

Få stöd

Skicka oss din fråga