Trombia Vrij vegen van straatstof in Helsinki stil en zonder uitstoot 's nachts

In de agile pilot wordt getest hoe de straten van de woonwijk in de wijk Jätkäsaari in Helsinki kunnen worden schoongemaakt op een manier die het dagelijks leven van de bewoners zo min mogelijk belemmert en zonder emissies. De pilot wordt georganiseerd door het bedrijf Trombia, bouwdiensten van de stad Helsinki (Stara) en het innovatiebedrijf Forum Virium Helsinki van de stad Helsinki.

Vanaf 19 april kunnen mensen in Jätkäsaari, Helsinki, de geautomatiseerde Trombia Free straatveger in actie zien. In het kader van het Jätkäsaari Mobility Lab, een project dat wordt gecoördineerd door Forum Virium Helsinki en de stad Helsinki, wordt getest of de robot geschikt is voor gebruik in een drukke stedelijke woonwijk.

De straatveger zal van 19 tot 27 april op doordeweekse avonden en nachten werken op de Välimerenkatu in Jätkäsaari en het Baana-fietspad in Helsinki. De werktijden zullen van dag tot dag verschillen.

De in Finland ontwikkelde Trombia Free is 's werelds eerste volledig aangedreven, elektrische en autonome straatveger. Hij verbruikt slechts 15% van de energie die nodig is voor conventionele borstelzuigmachines en produceert geen emissies in de reinigingssituatie. Bovendien verbruikt de ongekende straatveger slechts een fractie van de hoeveelheid water die nodig is bij conventionele reinigingsmethoden.

"De autonome en elektrische straatveger is zo stil dat hij het mogelijk maakt om 's nachts de straten te vegen en het verkeer zo min mogelijk te hinderen. Voor ons is Jätkäsaari een ideale smart city-testlocatie en een referentie voor de grote steden van de wereld, omdat Jätkäsaari 's nachts zal laten zien wat er werkelijk kan worden bereikt met automatisering in een stedelijke omgeving", zegt algemeen directeur Antti Nikkanen van Trombia Technologies, de ontwikkelaars van Trombia Free.

De proef wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Stara, de bouwdienst van de stad Helsinki. Het doel van Stara is om digitalisering en robotisering te gebruiken om productiviteit na te streven en wooncomfort te creëren in de stad en het dagelijks leven van haar inwoners. Met elektrische en geautomatiseerde werkmachines voert Stara het koolstofneutrale programma Helsinki 2035 uit en draagt het bij tot de creatie van de meest functionele stad ter wereld.

Jätkäsaari is een proeftuin voor slimme mobiliteit

Helsinki wordt wereldwijd gezien als een pionier op het gebied van slimme mobiliteit. Met name Jätkäsaari dient als platform waarop bedrijven nieuwe diensten en technologieën kunnen uitproberen in een echte stedelijke omgeving. De test- en proefprojecten zijn gericht op de bevordering van duurzaam, vlot en veilig verkeer.

 "Ons doel is dat de beste oplossingen van Jätkäsaari Mobility Lab worden geëxporteerd naar andere steden in Finland en daarbuiten. Tegelijkertijd bevorderen we de klimaatdoelstellingen van Helsinki en creëren we een aangenamere stedelijke omgeving voor de inwoners", zegt projectleider Janne Rinne van de innovatie-eenheid van de stad Helsinki, Forum Virium Helsinki.

De markt voor de Trombia Free straatveger ligt vermoedelijk vooral in pionierssteden als Helsinki.

"De bestrijding van de klimaatverandering vereist nieuwe oplossingen van ons allemaal op mondiaal niveau. Steden spelen een sleutelrol bij het vinden van oplossingen voor uitdagingen zoals die in verband met duurzame huisvesting, en het is onze missie om de elektrificatie van straatvegen volledig mogelijk te maken en in één keer aanzienlijke emissiereducties te bereiken," vervolgt Antti Nikkanen van Trombia Technologies.

Autonome straatveger in Jätkäsaari:

  • De straatveger zal van 19 tot 27 april op doordeweekse avonden en nachten werken op de Välimerenkatu in Jätkäsaari en het Baana-fietspad in Helsinki. De werktijden zullen van dag tot dag verschillen.
  • Tijdens de proef zal met name het geluidsniveau van de veegwerkzaamheden, de veegefficiëntie en de werking, de voordelen en de beperkingen van de autonome straatveger worden getest.
  • De machine detecteert obstakels, zoals een voetganger op zijn pad, en stopt. In de city pilot wordt de machine altijd begeleid door een operator om de veiligheid te garanderen.
  • Feedback en opmerkingen van bewoners kunnen worden toegezonden aan projectleider Janne Rinne van het Jätkäsaari Mobility Lab project (janne.rinne@forumvirium.fi). 

 

Meer informatie:

Antti Nikkanen

CEO

Trombia Technologies / Snowek Oy

antti.nikkanen@trombia.com

+358 40 722 8309

+1 718 690 928

Ondersteuning krijgen

Stuur ons uw vraag