Trombia Free pyyhkii katupölyä Helsingissä hiljaa ja ilman päästöjä yöllä

Ketterässä pilotissa testataan tapoja puhdistaa asuinalueen kadut niin, että ne haittaavat asukkaiden arkea mahdollisimman vähän ja ilman päästöjä Helsingin Jätkäsaaressa. Pilotin järjestävät Trombia-yhtiö, Helsingin kaupungin rakennuttamispalvelut (Stara) ja Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.

Huhtikuun 19. päivästä alkaen ihmiset voivat nähdä automatisoidun Trombia Free -kadunlakaisukoneen toiminnassa Helsingin Jätkäsaaressa. Robotin soveltuvuutta käytettäväksi vilkkaalla urbaanilla asuinalueella testataan osana Jätkäsaaren Mobility Labia, joka on Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin koordinoima hanke.

Katulakaisukone työskentelee arkisin iltaisin ja öisin 19.-27. huhtikuuta Jätkäsaaren Välimerenkadulla ja Helsingin Baanan pyörätiellä. Työajat vaihtelevat päivittäin.

Suomessa kehitetty Trombia Free on maailman ensimmäinen täysin sähkökäyttöinen ja itsenäinen katulakaisukone. Se kuluttaa vain 15% energiaa perinteisten harjaavien imurointikoneiden tarvitsemasta energiasta, eikä se tuota päästöjä siivoustilanteessa. Lisäksi ennennäkemätön kadunlakaisukone kuluttaa vain murto-osan perinteisten puhdistusmenetelmien vaatimasta vesimäärästä.

"Autonominen ja sähkökäyttöinen kadunlakaisukone on niin hiljainen, että se mahdollistaa katujen lakaisun yöllä ja haittaa liikennettä mahdollisimman vähän. Jätkäsaari on meille ihanteellinen älykkään kaupungin testipaikka ja referenssi maailman suurkaupungeille, sillä Jätkäsaari yöllä näyttää, mitä automaatiolla kaupunkiympäristössä todella voidaan saavuttaa", sanoo toimitusjohtaja Antti Nikkanen Trombia Technologiesilta, Trombia Freen kehittäjältä.

Kokeilu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin rakentamispalvelut Staran kanssa. Staran tavoitteena on hyödyntää digitalisaatiota ja robotisaatiota tuottavuuden tavoittelussa ja asumisviihtyvyyden luomisessa kaupunkiin ja sen asukkaiden arkeen. Sähköisten ja automatisoitujen työkoneiden avulla Stara toteuttaa hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmaa ja on mukana luomassa maailman toimivinta kaupunkia.

Jätkäsaari on älykkään liikkumisen testialusta

Helsinkiä pidetään maailmanlaajuisesti älykkään liikkumisen edelläkävijänä. Erityisesti Jätkäsaari toimii alustana, jossa yritykset voivat kokeilla uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilu- ja pilottitoiminta keskittyy kestävän, sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseen.

 "Tavoitteenamme on, että parhaat ratkaisut viedään Jätkäsaaren Mobility Labista muihin kaupunkeihin Suomessa ja ulkomailla. Samalla edistämme Helsingin ilmastotavoitteita ja luomme asukkaille viihtyisämpää kaupunkiympäristöä", projektipäällikkö sanoo. Janne Rinne Helsingin kaupungin innovaatioyksiköstä Forum Virium Helsingistä.

Trombia Free -katulakaisukoneen markkinoiden uskotaan olevan erityisesti Helsingin kaltaisissa edelläkävijäkaupungeissa.

"Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää meiltä kaikilta uusia ratkaisuja maailmanlaajuisesti. Kaupungit ovat avainasemassa ratkaisujen löytämisessä esimerkiksi kestävään asumiseen liittyviin haasteisiin, ja meidän tehtävämme on helpottaa katulakaisun sähköistämistä kokonaisuudessaan ja saavuttaa kerralla merkittäviä päästövähennyksiä", jatkaa Antti Nikkanen Trombia Technologiesilta.

Autonominen kadunlakaisija Jätkäsaaressa:

  • Katulakaisukone työskentelee arkisin iltaisin ja öisin 19.-27. huhtikuuta Jätkäsaaren Välimerenkadulla ja Helsingin Baanan pyörätiellä. Työajat vaihtelevat päivittäin.
  • Pilottihankkeessa testataan erityisesti lakaisutoiminnan melutasoa, lakaisutehokkuutta sekä autonomisen kadunlakaisukoneen toimintaa, hyötyjä ja rajoituksia.
  • Kone havaitsee esteet, kuten jalankulkijan sen tiellä, ja pysähtyy. Kaupunkipilotissa koneen mukana on aina kuljettaja turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Asukaspalautetta ja havaintoja voi lähettää projektipäällikkö Janne Rinteelle Jätkäsaaren Mobility Lab -hankkeesta (janne.rinne@forumvirium.fi). 

 

Lisätietoja:

Antti Nikkanen

Toimitusjohtaja

Trombia Technologies / Snowek Oy

antti.nikkanen@trombia.com

+358 40 722 8309

+1 718 690 928

Hanki tukea

Lähetä meille kysymyksesi