Casestudy: Autonome veegmachine kan een revolutie veroorzaken in de manier waarop stedelijke straten worden schoongemaakt

Het proefprogramma Trombia Free werd afgelopen voorjaar uitgevoerd in de straten van de stad Helsinki, hoofdstad van Finland, als onderdeel van het innovatieprogramma Jätkäsaari Mobility Lab. De resultaten van de casestudy zijn nu gepubliceerd.

Toen de Trombia Free autonome veegmachine aan een echte straattest werd onderworpen, bleek dat dankzij het lage geluidsniveau de straten 's nachts kunnen worden schoongemaakt met zo min mogelijk hinder voor de burgers. Trombia Free was ook bij alle andere gemeten indicatoren goed geschikt voor straatreiniging. 

We kregen uitstekende resultaten voor de pilot in Jätkäsaari. Uit de reinigingsefficiëntietests bleek dat als steden bereid zijn een revolutie teweeg te brengen in de straatreiniging, de lange vloot veegmachines op diesel kan worden vervangen door geluidsarme, emissievrije veegmachines die werken met slechts 15 % van de energie die nodig is voor de traditionele zware machines. Het zou energie en kosten besparen, onze planeet helpen en het verkeer in stedelijke gebieden vergemakkelijken, omdat de straten 's nachts kunnen worden schoongemaakt, zegt Antti Nikkanen, CEO van Trombia Technologies.

Pilot verzamelde ook belangrijke gegevens over het stof dat wij inademen, aangezien de verzamelde monsters 30 % kwartsstof bevatten, dat een bekend gezondheidsrisico vormt. 

- We moeten absoluut gaan nadenken over hoe we onze steden efficiënt en zonder extra emissies schoon en veilig kunnen houden, vervolgt Nikkanen. 

De belangrijkste bevindingen van het proefproject waren

  • Nul veiligheidsrisico's
  • Lage geluidsniveaus veroorzaakten geen schade voor burgers
  • Uitzonderlijke reinigingsresultaten zonder uitstoot
  • Meer dan 30 % van het verzamelde stof was kwartsstof
  • 26 ton minder Co2 uitstoot per jaar met elke Trombia Free veegmachine.
  • Meer dan 90 % van de beantwoorders van de gehouden bewonersenquête vond de nachtelijke schoonmaak een zeer goed idee.   

De volledig autonome en elektrische Trombia Free straatveger is in april 2021 gedurende 2 weken getest in de wijk Helsinki Jätkäsaari. De proef werd uitgevoerd in samenwerking met Forum Virium Helsinki en STARA. 

De volledige Trombia Free-systemen worden in 2022 op de markt gebracht en dankzij de resultaten van de eerste pilot zetten ook de stad Helsinki en Forum Virium hun ontwikkelingsplan met Trombia Free voort met volledige systeempilots in het voorjaar van 2022.

Download de gedetailleerde casestudy

Meer informatie:

CEO Antti Nikkanen,

antti.nikkanen@trombia.com

 

Ondersteuning krijgen

Stuur ons uw vraag