Tapaustutkimus: Autonominen lakaisukone voi mullistaa kaupunkien katujen puhdistuksen.

Trombia Free -pilottiohjelma toteutettiin pääkaupunki Helsingin kaupungin kaduilla osana Jätkäsaaren Mobility Lab -innovaatio-ohjelmaa viime keväänä. Tapaustutkimuksen tulokset on nyt julkaistu.

Kun Trombia Free -autonominen lakaisukone testattiin aidossa kaupunkikadulla, se osoitti, että sen alhaisen melutason ansiosta kadut voidaan siivota yöaikaan mahdollisimman vähän haittaamatta kaupunkilaisia. Trombia Free soveltui hyvin kaupunkien katujen puhdistukseen myös kaikkien muiden mitattujen indikaattoreiden osalta. 

Saimme Jätkäsaaren pilotista erinomaisia tuloksia, sillä siivoustehokkuustestit osoittivat, että jos kaupungit ovat halukkaita mullistamaan katujen siivouksen, pitkät dieselkäyttöiset lakaisukoneiden laivastot voidaan korvata meluttomilla ja päästöttömillä lakaisukoneilla, jotka toimivat vain 15 %:lla perinteisten raskaiden koneiden tarvitsemasta energiasta. Se säästäisi energiaa ja kustannuksia, auttaisi planeettaamme ja helpottaisi kaupunkialueiden liikennettä, kun kadut voidaan puhdistaa yöaikaan, Trombia Technologiesin toimitusjohtaja Antti Nikkanen sanoo.

Pilot keräsi myös tärkeää tietoa hengittämästämme pölystä, sillä kerätyt näytteet sisälsivät 30 % kvartsipölyä, joka on tunnettu terveysriski. 

- Meidän on ehdottomasti alettava miettiä, miten voimme tehokkaasti ja päästöjä lisäämättä pitää kaupunkimme puhtaina ja turvallisina, Nikkanen jatkaa. 

Pilottihankkeen tärkeimpiä tuloksia olivat:

  • Nolla turvallisuusriskiä
  • Alhainen melutaso ei aiheuttanut haittaa kansalaisille
  • Poikkeukselliset puhdistustulokset ilman päästöjä
  • Yli 30 % kerätystä pölystä oli kvartsipölyä.
  • 26 tonnia vähemmän Co2-päästöjä vuosittain jokaisen Trombia Free -lakaisukoneen myötä.
  • Yli 90 % asukaskyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että siivous yöaikaan olisi erittäin hyvä ajatus.   

Täysitehoista autonomista ja sähköistä Trombia Free -katulakaisukonetta pilotoitiin kahden viikon ajan Helsingin Jätkäsaaren alueella huhtikuussa 2021. Pilotti toteutettiin yhdessä Forum Virium Helsingin ja STARAn kanssa. 

Täydelliset Trombia Free -järjestelmät tuodaan markkinoille vuonna 2022, ja ensimmäisen pilottihankkeen tulosten ansiosta myös Helsingin kaupunki ja Forum Virium jatkavat Trombia Free -järjestelmän kehittämissuunnitelmaansa täydellä järjestelmäkokeilulla keväällä 2022.

Lataa yksityiskohtainen tapaustutkimus

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Nikkanen,

antti.nikkanen@trombia.com

 

Hanki tukea

Lähetä meille kysymyksesi