Tyska FAUN Group förvärvar majoriteten av finska Trombia Technologies

Trombia Technologies grundare och FAUN Group tillsammans

Osterholz-Scharmbeck, Kuopio den 04.10.2022 - Med verkan från och med 1st. Oktober 2022, FAUN Group tar över majoriteten av aktierna från den finska tillverkaren Trombia Technologies Oy.

Med Trombia Technologies utökar FAUN-koncernen sitt produktsortiment med världens första elektriska och autonoma gatusopare med full effekt, Trombia Free. Målet är att möjliggöra elektrifiering av en hel industri och betydande utsläppsminskningar med sin patenterade teknik.

Patrick Hermanspann, VD för FAUN Group: "Tillsammans kommer FAUN och Trombia att påskynda företagets övergång till serieleveranser och produktion av de autonoma sopmaskinerna. Genom att samla våra kompetenser tar vi ett stort steg mot en hållbar och säker framtid. Jag tackar Trombias ledning för deras förtroende och ser fram emot att arbeta tillsammans."

Trombia Technologies i Kuopio, Finland, triumferar med den globalt patenterade Trombia-rengöringstekniken som avlägsnar tungt skräp, gatu- och industridamm utan vatten och med en energiförbrukning på bara en tiondel jämfört med konkurrenterna. Baserat på den här tekniken lanserade företaget Trombia Free -svepningssystemen 2020. Trombia Free-systemen är utrustade med en autonom, lidarbaserad, maskinseende teknik för alla väderförhållanden som filtrerar buller från omgivningen i regniga, snöiga eller alternativa förhållanden. Vid sidan av Trombia Free är Trombia också Skandinaviens teknikledare inom hydraulisk snöröjning och sopbilstillbehör.

Tillsammans med ägartransaktionen bekräftade Trombia Technologies också en tillväxtfinansiering på sex miljoner euro som arrangerats av FAUN för att påskynda företagets övergång till serieleveranser och produktion av de autonoma sopmaskinerna.

"Med Trombia Free har vi satt som mål att bli världens största tillverkare av sopmaskiner för den gröna omställningen år 2029. Nu tar vi ett sedan länge förberett steg på denna väg tillsammans med FAUN", berättade VD Antti Nikkanen från Trombia Technologies.

"FAUN och KIRCHHOFF Group gör det möjligt för oss att bygga upp en stark global verksamhet. Koncernens önskan att ligga i framkant när det gäller innovation och att utveckla socialt hållbar verksamhet motsvarar vårt företags värderingar. Att bekämpa klimatförändringen kräver nya lösningar på global nivå, och Trombia Free och FAUN-koncernens innovationer banar väg för detta inom området kommunal logistik och avfallshantering", fortsätter Nikkanen.

FAUN kommer för första gången att visa Trombia Free autonoma sopsystem och en Trombia's sopmaskin på FAUN VIAJET 7-sopmaskiner på BAUMA, München, 24-30 oktober 2022, utomhusområde FM 808/5. 

 

OM TROMBIA TECHNOLOGIES

Historien om finska Kuopio-baserade Trombia Technologies, som startade som en liten och traditionell tillverkare av snöplogar 2011, är en hyllning till finsk ingenjörskonst och innovation. De 12 personerna bakom Trombia har haft ett långsiktigt uppdrag att göra gatusopning smartare. Trombia har uppnått direkta årliga intäkter på ca 4 miljoner euro och exporterar till 12 länder. Den autonoma Trombia Free har väckt ett brett globalt intresse för smarta städer, gröna logistik- och transportknutpunkter och industriområden med högt underhåll.

Förändringen av ägarbasen påverkar inte Trombias operativa verksamhet.

 

OM FAUN

 Företaget FAUN grundades 1845 och har under flera decennier utvecklat och tillverkat karosserier för sopbilar, sopmaskiner och specialfordon. På grund av utmaningarna när det gäller klimat- och miljöskydd har företaget i 16 år varit engagerat i produktionen av alternativa drivsystem för kommunala fordon. År 2022 blev FAUN den första tillverkaren i världen som satte vätgaslastbilar med EU-typgodkännande i trafik. Mer än 2 000 anställda världen över arbetar för FAUN Group. Det är en av de ledande leverantörerna av sopbilar & sopmaskiner i Europa med tolv fabriker i sju länder. Huvudkontoret ligger i Osterholz-Scharmbeck, Niedersachsen, Tyskland. År 2021 uppnådde koncernen en omsättning på 500 miljoner euro.

 

FAUN är en del av KIRCHHOFF Ecotec, miljödivisionen inom den globalt verksamma KIRCHHOFF-koncernen. År 2021 omsatte KIRCHHOFF-koncernen 2,2 miljarder euro med 12 200 anställda inom de fyra affärsområdena Automotive, Tools, Vehicle Conversion och Municipal Technology. Koncernen har 56 fabriker i 22 länder på fem kontinenter. 

 

www.Trombia.com

www.FAUN.com

 

Mer information:

Pressmaterial (videofilmer, bilder) 

 

Intervjuer

Antti Nikkanen, VD

Press(a)trombia.com eller tel. +358 40 722 8309

 

Claudia Schaue, chef för marknadsföring och kommunikation, claudiaschaue(a)FAUN.com eller tel. +49 4795 955-238

Få stöd

Skicka oss din fråga