Het eerste commerciële proefprogramma van de autonome Trombia Free straatveger gaat van start in de stad Espoo, Finland.

Fietspad in de stad Espoo wordt volledig autonoom en met 85 % minder energieverbruik schoongemaakt. Begin 2021 worden commerciële pilots uitgevoerd om het tijdperk van groenere en duurzamere stadsreiniging in te luiden.

De Finse ontwikkelaar van straatonderhoudstechnologie Trombia Technologies lanceert in september 2020 's werelds eerste volwaardige autonome straatveger. Vanaf maart 2021 stapt Trombia Free in een commercieel pilotprogramma, met de stad Espoo als eerste en meer aan te kondigen.

- We zijn verheugd om het proefprogramma met de stad Espoo te starten. Als we denken aan de meer dan 3 miljoen CO2-metrische tonnen koolstofuitstoot die straatvegers met een hoog vermogen op diesel jaarlijks produceren, zien we dat slimme steden over de hele wereld hun energieverbruik en koolstofuitstoot aanzienlijk kunnen verminderen door de manier van straatreiniging te moderniseren, zegt CEO Antti Nikkanen van Trombia Technologies.

De huidige voertuigtechnologie berust op zuigkracht die in de jaren vijftig is uitgevonden.

Trombia Free reinigingsapparaten gebruiken minder dan 15% van het vermogen dat nodig is voor de momenteel beschikbare veegtechnologieën met zware zuigkracht. Met de wereldwijd gepatenteerde Trombia technologie kunnen steden het benodigde vermogen drastisch verlagen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en effectiviteit.

Naar een koolstofneutrale stadsreiniging

Trombia Free-eenheden zijn uitgerust met een autonome, op lidar gebaseerde, machine vision-technologie voor alle weersomstandigheden die de ruis uit de omgeving filtert in regenachtige, besneeuwde of alternatieve omstandigheden. Er is een geavanceerd algoritme ontwikkeld om gegevens over objecten uit verschillende bronnen op te nemen en miljoenen afbeeldingen van het object tegelijk te genereren. Dit maakt nauwkeurige en veilige lokalisatie in alle weersomstandigheden mogelijk.

Tijdens de proefperiode in Mankkaa, Espoo, zullen autonome functies en machinezicht worden getest, evenals verschillende manieren om de autonome veegmachine te integreren met andere logistiek.

- Espoo wil graag optreden als proefproject voor deze nieuwe technologie die onze doelstellingen ondersteunt. Volgens de Green deal van werkmachines promoten wij lage- en nul-emissie technologie. Verkeersautonomie is in ontwikkeling en Trombia Free, dat gebruik maakt van in Espoo ontwikkelde technologie, is een geweldige opening op dit front. Aangezien de nieuwe technologie nog betere resultaten bij de straatreiniging mogelijk maakt, was het duidelijk dat wij deel willen uitmaken van de pilot, zegt directeur Harri Tanska van de stad Espoo.


De resultaten van het proefprogramma zullen worden gepubliceerd om de verdere ontwikkeling ten goede te komen en ook om gegevens te verzamelen voor het innovatieve "pay-per-square meter" bedrijfsmodel waarmee aannemers en exploitanten Trombia Free sneller kunnen invoeren dan nieuwe technologieën normaal gesproken worden ingevoerd.

Meer nieuwe Trombia Free Pilot Programs zullen in het voorjaar van 2021 worden aangekondigd.

- Naarmate het voorjaar vordert, zullen proefprogramma's in het internationale verkeer en op locaties in de zware industrie worden aangekondigd. Reiniging op volle kracht is ook een kwestie van arbeidsveiligheid voor zware industriële locaties en met Trombia Free kan dit effectief, autonoom en koolstofvrij worden geleverd. Het stoppen van de klimaatcrisis is een gemeenschappelijke missie en we hebben nieuwe krachtige innovaties op mondiaal niveau nodig om dit te stoppen. Trombia Free ontsluit het potentieel voor massa-elektrificatie en koolstofneutraliteit van de hele straatveegindustrie, besluit Nikkanen.
 

Meer informatie:

 

Antti Nikkanen

CEO

Trombia Technologies Oy

antti.nikkanen@trombia.com

+358 40 722 8309

+1 718 690 9287

Ondersteuning krijgen

Stuur ons uw vraag