Ensimmäinen kaupallinen pilottiohjelma autonomisesta Trombia Free -katulakaisukoneesta käynnistyy Espoon kaupungissa Suomessa.

Espoon kaupungin pyörätie puhdistetaan täysin itsenäisesti ja 85 % vähemmän energiaa kuluttaen. Kaupalliset pilottihankkeet käynnistyvät vuoden 2021 alkupuolella ja aloittavat vihreämmän ja kestävämmän kaupunkisiivouksen aikakauden.

Suomalainen katujen kunnossapitoteknologian kehittäjä Trombia Technologies toi syyskuussa 2020 markkinoille maailman ensimmäisen täyden tehon autonomisen kadunlakaisukoneen. Maaliskuusta 2021 alkaen Trombia Free astuu kaupalliseen pilottiohjelmaan, jonka ensimmäinen kohde on Espoon kaupunki ja lisää ilmoitetaan myöhemmin.

- Olemme innoissamme aloittaessamme pilottiohjelman Espoon kaupungin kanssa. Kun ajattelemme yli 3 miljoonaa hiilidioksiditonnia hiilidioksidipäästöjä, joita suuritehoiset dieselkäyttöiset imukatujen lakaisukoneet ympäri maailmaa tuottavat vuosittain, näemme, että älykkäät kaupungit ympäri maailmaa voivat toimia vähentääkseen energiankulutustaan ja hiilidioksidipäästöjään merkittävästi nykyaikaistamalla tapaa, jolla kadunpuhdistus tehdään, sanoo toimitusjohtaja Antti Nikkanen Trombia Technologiesilta

Nykyinen ajoneuvotekniikka perustuu imutehoon, joka keksittiin 1950-luvulla.

Trombia Free -puhdistuslaitteet käyttävät alle 15% tehoa nykyisin saatavilla olevien raskaiden imulakaisutekniikoiden vaatimasta tehosta. Maailmanlaajuisesti patentoidun Trombia-teknologian avulla kaupungit pystyvät vähentämään tehontarvetta huomattavasti laadusta ja tehokkuudesta tinkimättä.

Kohti hiilineutraalia kaupunkisiivousta

Trombia Free -yksiköt on varustettu kaiken sään itsenäisellä, lidar-pohjaisella konenäköteknologialla, joka suodattaa ympäristöstä tulevan melun sateisissa, lumisissa tai vaihtoehtoisissa olosuhteissa. Edistyksellinen algoritmikehitys on toteutettu, jotta se voi imeä eri lähteistä peräisin olevia tietoja kohteista ja tuottaa kerralla miljoonia kuvia kohteesta. Tämä mahdollistaa tarkan ja turvallisen paikannuksen kaikissa sääolosuhteissa.

Espoon Mankkaalla toteutettavan pilottijakson aikana testataan autonomisia toimintoja ja konenäköä sekä erilaisia tapoja integroida autonominen lakaisukone muuhun logistiikkaan.

- Espoo on innokas toimimaan pilottina tälle uudelle teknologialle, joka tukee tavoitteitamme. Työkoneiden vihreän diilin mukaisesti edistämme vähäpäästöistä ja päästötöntä tekniikkaa. Liikenteen autonomistus on kehittymässä ja Trombia Free, joka hyödyntää Espoossa kehitettyä teknologiaa, on hieno avaus tällä rintamalla. Koska uusi tekniikka mahdollistaa entistä paremmat tulokset katujen puhdistuksessa, oli selvää, että haluamme olla mukana pilotissa, sanoo johtaja Harri Tanska Espoon kaupungilta.


Pilottiohjelman tulokset julkaistaan jatkokehityksen edistämiseksi ja tietojen keräämiseksi innovatiivista neliömetrihintaista liiketoimintamallia varten, jonka avulla urakoitsijat ja operaattorit voivat ottaa Trombia Freen käyttöön nopeammin kuin uudet teknologiat yleensä otetaan käyttöön.

Lisää uusia Trombia Free -pilottiohjelmia julkistetaan kevään 2021 aikana.

- Kevään edetessä on tarkoitus ilmoittaa pilottiohjelmista kansainvälisessä liikenteessä ja raskaan teollisuuden kohteissa. Täysitehoinen puhdistus on myös raskaiden teollisuuskohteiden työturvallisuuskysymys, ja Trombia Freen avulla se voidaan toteuttaa tehokkaasti, itsenäisesti ja hiilivapaasti. Ilmastokriisin pysäyttäminen on yhteinen tehtävä, ja tarvitsemme uusia tehokkaita innovaatioita globaalilla tasolla sen pysäyttämiseksi. Trombia Free avaa mahdollisuudet koko kadunlakaisuteollisuuden massasähköistämiseen ja hiilineutraaliuteen, Nikkanen päättää.
 

Lisätietoja:

 

Antti Nikkanen

Toimitusjohtaja

Trombia Tech

antti.nikkanen@trombia.com

+358 40 722 8309

+1 718 690 9287

Hanki tukea

Lähetä meille kysymyksesi